Scroll Top
Μην κατεδαφίζετε παλιά κτίρια, παροτρύνουν οι αρχιτέκτονες
Χρειάζονται δεκαετίες για τα νέα κτίρια να αποπληρώσουν το χρέος άνθρακα εξοικονομώντας περισσότερες εκπομπές από ό,τι δημιούργησαν - και αυτές οι δεκαετίες είναι που ο άνθρακας πρέπει να μειωθεί απότομα και άμεσα.

Μην κατεδαφίζετε παλιά κτίρια,

παροτρύνουν οι αρχιτέκτονες

Τα πλάνα των κτιρίων που ισοπεδώνονται με μια εντυπωσιακά θορυβώδη κατεδάφιση μπορεί να είναι ένα δημοφιλές χαρακτηριστικό των τοπικών τηλεοπτικών ειδήσεων, αλλά οι αρχιτέκτονες λένε ότι τέτοιες δομές πρέπει να προστατεύονται – για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Λένε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να έχουν κίνητρα για την αναβάθμιση των ετοιμόρροπων κτιρίων και όχι απλώς να τα καταστρέψουν. Και αυτό επειδή εκπέμπεται πολύς άνθρακας για τη δημιουργία του χάλυβα, του τσιμέντου και των τούβλων για νέα κτίρια. Η εκστρατεία από το Architects ’Journal υποστηρίζεται από 14 νικητές του Βραβείου Stirling. Στο παρελθόν υπήρξε συζήτηση σχετικά με το εάν ήταν καλύτερο για το κλίμα να κατεδαφίσει ένα παλιό χαμηλά ενεργειακά κτίριο και να χτίσει μια καλά μονωμένη αντικατάσταση. Αυτό όμως θεωρείται ευρέως ένα σοβαρό λάθος λόγω της ποσότητας άνθρακα που εκπέμπεται κατά την κατασκευή του νέου κτηρίου.

Ο τεράστιος εκπομπός CO2 που ίσως δεν γνωρίζετε

Το Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) εκτιμά ότι το 35% του κύκλου ζωής άνθρακα που παράγεται από μια τυπική οικοδομή γραφείου εκπέμπεται πριν ακόμη ξεκινήσει η λειτουργία του. Ενω το ποσοστό για οικιστικές εγκαταστάσεις είναι 51%.

Αυτοί οι υπολογισμοί υποδηλώνουν ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για τα νέα κτίρια να αποπληρώσουν το χρέος άνθρακα εξοικονομώντας περισσότερες εκπομπές από ό, τι δημιούργησαν – και αυτές οι δεκαετίες είναι που ο άνθρακας πρέπει να μειωθεί απότομα και άμεσα.

Αυτό το συγκλονιστικό γεγονός έχει κατανοηθεί σωστά μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο και μάλιστα σχετικά πρόσφατα. Πρέπει να σταματήσουμε να ρίχνουμε τα κτίρια.

-Will Hurst, διευθύνων σύμβουλος του Architects ‘Journal

Το Architects ‘Journal έδωσε τώρα αποδεικτικά στοιχεία στην Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου (EAC) σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των λειτουργικών εκπομπών από τη θέρμανση και την ψύξη ενός κτιρίου και τις ενσωματωμένες εκπομπές από τη δημιουργία δομικών υλικών.

Θα έπρεπε η κυβέρνηση να αλλάξει τους κανόνες ΦΠΑ, έτσι ώστε η ανακαίνιση ενός στατικά επαρκούς κτιρίου να είναι φθηνότερη από την ανοικοδόμησή του.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Architects ‘Journal Will Hurst δήλωσε: «Αυτό το συγκλονιστικό γεγονός έχει κατανοηθεί σωστά μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο και μάλιστα σχετικά πρόσφατα. Πρέπει να σταματήσουμε να ρίχνουμε τα κτίρια.»

Είπε ότι ο ΦΠΑ για ανακαίνιση, επισκευή και συντήρηση πρέπει να μειωθεί από 20% σε μηδέν ώστε να ταιριάζει με τον τυπικό συντελεστή για νέες κατασκευές. Συνέχισε: «Είναι τρελό το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει πραγματικά πρακτικές που δημιουργούν περισσότερες εκπομπές άνθρακα. Εάν αποφευχθεί η κατεδάφιση κάνετε εξοικονόμηση άνθρακα αυτήν τη στιγμή, κάτι που πραγματικά χρειαζόμαστε. Στο παρελθόν η κυβέρνηση (σ.τ.μ. της Αγγλίας) ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ θα απαγόρευε μηδενικό ΦΠΑ για ανακαίνιση – αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη δικαιολογία τώρα».

Και ο Alex Green, από τη Βρετανική Ομοσπονδία Ακινήτων, δήλωσε ότι μερικές φορές το διαφορετικό επίπεδο ΦΠΑ είναι ο βασικός παράγοντας για να καθοριστεί εάν ένα κτίριο καταρρίπτεται ή ανακαινίζεται για νέο σκοπό.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέσε Νόρμαν είπε προηγουμένως στους βουλευτές ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων επωφελούνται ήδη από μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για κατασκευές κατοικιών υπό ορισμένες προϋποθέσεις. «Το να προχωρήσουμε περισσότερο θα ήταν πολύ ακριβό: η μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις ανακαινίσεις, επισκευές και βελτιώσεις ακινήτων θα κόστιζε στον προϋπολογισμό περίπου 6 δις £ ετησίως. Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αναθεωρήσει τη μεταχείριση ΦΠΑ των κατασκευών.”

Επιπλέον, οι υπουργοί δήλωσαν πρόσφατα ότι θα διευκολύνουν τους κανόνες σχεδιασμού για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να κατεδαφίσουν γραφεία και να τα αντικαταστήσουν με νέα σπίτια. Ο κ. Hurst τους παρότρυνε να επανεξετάσουν αυτό το σχέδιο. Πρότεινε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να αυξήσει τον φόρο για έργα νέας κατασκευής για να αντισταθμίσει τις μειώσεις φόρων από ανακαινισμένα κτίρια.  Πρότεινε, επίσης, ότι η καθοδήγηση σχεδιασμού πρέπει να δημιουργήσει προκατάληψη προς την ανοικοδόμηση.

Τα αποδεικτικά στοιχεία του Architects ‘Journal έχουν ελεγχθεί από την EAC. Ο πρόεδρος του, βουλευτής Philip Dunne, δήλωσε στο BBC News: «Η προτεραιότητα της μετασκευής μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη. Βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση και ενισχύει γρήγορα και τις πράσινες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για να κινηθούμε προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα». Η ΑΗΚ θα αναφέρει τα πορίσματά της για το θέμα τους προσεχείς μήνες.

Related Posts