Scroll Top
Κλιματικές και πολιτιστικές διαφορές στη χρήση ενέργειας στα οικιακά κτίρια
Ως μέσο συμβολής στην ενίσχυση των εξελίξεων πριν και μετά την κατοχή των κτιρίων, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη, η οποία στοχεύει στην αναβάθμιση των προβλέψεων ενεργειακής απόδοσης της PEB που καθοδηγούνται από τις καθημερινές πρακτικές των χρηστών.

Κλιματικές και πολιτιστικές διαφορές

στη χρήση ενέργειας στα οικιακά κτίρια

Στο πλαίσιο του έργου CULTURAL-E, πολιτιστικές και κλιματολογικές εκτιμήσεις ενσωματώνονται στα σχέδια Plus Energy Building (PEB), τα οποία υλοποιούνται σε κατοικημένα demo κτίρια που βρίσκονται σε τέσσερις ευρωπαϊκές κλιματικές περιοχές. Ως μέσο συμβολής στην ενίσχυση των εξελίξεων πριν και μετά την κατοχή των κτιρίων, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη, η οποία στοχεύει στην αναβάθμιση των προβλέψεων ενεργειακής απόδοσης της PEB που καθοδηγούνται από τις καθημερινές πρακτικές των χρηστών.

 

Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με πολιτιστικές και κλιματολογικές πτυχές της εγχώριας ζήτησης ενέργειας είναι η βάση για την κατανόηση των οικιακών πρακτικών στο πλαίσιο της ανάπτυξης τεχνολογιών έξυπνης ενέργειας που εμπλέκονται στους χρήστες. Αντιμετωπίζει το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών σχεδιασμού κτιρίων και της πραγματικότητας της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών. Αυτό το κενό υπάρχει τόσο ως αποτέλεσμα των τρόπων με τους οποίους η ενεργειακή απόδοση αντιμετωπίζεται ως τεχνική δραστηριότητα όσο και από μια συγκεκριμένη κατανόηση της ζήτησης ενέργειας. το οποίο διαμορφώνεται κυρίως από καθημερινές πρακτικές και όχι από την παροχή ενεργειακών πληροφοριών.

 

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο συνδυασμό των ευρημάτων από μια προοπτική κοινωνικής πρακτικής με τις μεταβλητές στατιστικών δεδομένων που θα συμπληρώσουν ένα διαδικτυακό εργαλείο – το 2CAP Energy Atlas – με τη μορφή ενός διαδραστικού ευρωπαϊκού χάρτη πάνω στον οποίο πολιτιστικές, κλιματολογικές και πολιτικές ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με τον οικοδομικό τομέα θα απεικονιστούν. Η ιδέα για το Atlas σκοπεύει να απαντήσει: Πώς μπορεί το εργαλείο Atlas να εννοηθεί για να υποστηρίξει τη διαδικασία σχεδιασμού PEB; Πώς μπορεί η ενεργειακή συμπεριφορά των χρηστών να ενσωματωθεί σε έναν Άτλα;

Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με πολιτιστικές και κλιματολογικές πτυχές της εγχώριας ζήτησης ενέργειας είναι η βάση για την κατανόηση των οικιακών πρακτικών στο πλαίσιο της ανάπτυξης τεχνολογιών έξυπνης ενέργειας που εμπλέκονται στους χρήστες.

Ο κύριος σκοπός του Atlas είναι να συμβουλεύει τους σχεδιαστές κτιρίων, ως κύριους χρήστες-στόχους:

  • με συμβολή στην κατανόηση των σημερινών και μελλοντικών σεναρίων ενεργειακής ζήτησης σε επίπεδο νοικοκυριού και κτιρίου
  • αναφέροντας τις συνθήκες στις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ή να αποφευχθούν συγκεκριμένες τεχνολογικές προσεγγίσεις, υποστηρίζοντας τη διάσταση των ΑΠΕ και των συστημάτων αποθήκευσης
  • με ενημέρωση της λειτουργικότητας και του σχεδιασμού διεπαφών του BMS
  • με χαρακτηρισμό των επιπέδων άνεσης λαμβάνοντας υπόψη πολιτιστικούς και κλιματολογικούς παράγοντες.

 

 

Τα αποτελέσματα φέρνουν νέους τρόπους κατανόησης της φύσης της ενεργειακής απόδοσης, καθώς σχετίζεται με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή. Αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη υιοθέτησης πλαισίων όπως οι κοινωνικές πρακτικές για την εξήγηση και την προσαρμογή των ευρύτερων κοινωνικών και πολιτιστικών παραμέτρων που διαμορφώνουν τη ζήτηση ενέργειας. Προκειμένου να ενισχυθεί η εκτεταμένη απορρόφηση του PEB, είναι θεμελιώδες να εξεταστεί όχι μόνο η υιοθέτηση έξυπνων τεχνολογιών με επίκεντρο τον χρήστη, αλλά και οι χρονικές και χωρικές διακυμάνσεις της ενεργειακής ζήτησης σε επίπεδο νοικοκυριού, μεταξύ των κλιματικών ζωνών και των πολιτισμών.

Related Posts