COVID-19 Οι δαπάνες ανέγερσης της πράσινη κατασκευής
οδηγούν σε καλύτερη οικοδόμηση
Ο κατασκευαστικός τομέας είναι απαραίτητος για την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση του COVID-19. Μπορεί να δημιουργήσει γρήγορα πληθώρα θέσεων εργασίας και περιλαμβάνει εκτεταμένες αλυσίδες αξίας μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Το 2015, ο τομέας αντιπροσώπευε το 11-13% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Είναι πράγματι ένας μεγάλος εργοδότης: εξαρτάται από αυτό το 7% της συνολικής απασχόλησης παγκοσμίως ή 220 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, δαπανήθηκαν 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την κατασκευή και ανακαίνιση κτιρίων το 2018.
Ταυτόχρονα, ο κατασκευαστικός τομέας παρουσιάζει μια τεράστια – και σε μεγάλο βαθμό αχρησιμοποίητη – ευκαιρία να ανταποκριθεί στην κλιματική κρίση. Η κατασκευή και η λειτουργία των κτιρίων είναι υπεύθυνη για το 40% όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια, ακόμη περισσότερο από τις μεταφορές ή τη βιομηχανία. Αυτή η τάση επιταχύνεται, καθώς το εμβαδόν των κτιρίων έχει διπλασιαστεί έως το 2060 και η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται γρήγορα.
Τα πράσινα κτίρια βοηθούν τόσο την οικονομία όσο και το κλίμα
Ο κατασκευαστικός τομέας έχει τη δυνατότητα διπλού κέρδους: παρέχει ένα ισχυρό εργαλείο για την τόνωση της οικονομίας, ενώ μετακινεί ολόκληρο τον τομέα σε μια νέα και πιο πράσινη κατάσταση. Για μικρές επιπλέον επενδύσεις, τα πράσινα κτίρια μπορούν να επιτύχουν μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους και εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG). Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι η αξιοποίηση του δυναμικού των βιώσιμων κτιρίων θα εξοικονομήσει 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050. Ωστόσο, η επιχείρηση ακινήτων αργεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνει τα πράγματα και να κινητοποιήσει αυτές τις μικρές επιπλέον επενδύσεις χωρίς εξωτερικούς παράγοντες με τη μορφή νομικών υποχρεώσεων ή κινήτρων.
Αντιμετώπιση κρίσεων ως επένδυση στο μέλλον: Παραδείγματα από τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ
Ως εκ τούτου, έχουμε αυτήν τη στιγμή της παγκόσμιας κρίσης μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την πορεία του κτιριακού τομέα και να διαθέσουμε επενδύσεις για πράσινες κατασκευές. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επινοούν τις καλύτερες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, υπό τεράστια πίεση χρόνου. Αν στοχεύουμε στην «επιχείρηση ως συνήθως», θα επαναλάβουμε ή ακόμη και θα επιδεινώσουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αντ ‘αυτού, πρέπει να αλλάξουμε επειγόντως την πορεία του κτιριακού τομέα για να κινηθούμε προς πράσινα κτίρια, ή ακόμα και κτίρια με μηδενικό άνθρακα.
Η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι μια επένδυση στο μέλλον. Οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν ήδη επιτυχώς προγράμματα οικολογικών κτιρίων για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη από την οικονομική κρίση το 2008. Για παράδειγμα, η Δημοκρατία της Κορέας χρησιμοποίησε μέτρα τόνωσης για πράσινα κτίρια που συνδύαζαν αυστηρότερες πολιτικές με οικονομική υποστήριξη. Ένας πράσινος κωδικός για μεγάλα κτίρια κατοικιών απαιτούσε βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%. Παράλληλα, η κυβέρνηση παρείχε ένα πρόγραμμα οικονομικών κινήτρων για τη μετασκευή κατοικιών. Ένα «Πρόγραμμα πιστοποίησης ενέργειας κτιρίου» επεκτάθηκε σταδιακά σε όλους τους τύπους κτιρίων.
Η Γερμανία χρησιμοποίησε προγράμματα για ενεργειακά αποδοτικές κατασκευές και ανακαινίσεις. Τα προτιμησιακά δάνεια για νέες οικιστικές κατασκευές και ανακαινίσεις οικιστικών, δημοτικών και κοινωνικών κτιρίων θέτουν ολοένα και υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης. Με κυβερνητική χρηματοδότηση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2016, τα προγράμματα αξιοποίησαν επενδύσεις 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, περίπου το ήμισυ των οποίων δαπανήθηκε άμεσα για μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Το 2016 χρηματοδοτήθηκαν περισσότερες από 400.000 ιδιωτικές οικιστικές μονάδες και δημιουργήθηκαν 286.000 θέσεις εργασίας. Τα επιδοτούμενα κτίρια εξοικονομούσαν 1.730 GWh τελικής ενέργειας και 619.000 τόνους εκπομπών GHG το 2017.
Οι ΗΠΑ παρείχαν περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση ερεθίσματος για προγράμματα αναβάθμισης κτιρίων σε τομείς όπως σπίτια, επιχειρήσεις, κυβερνητικά κτίρια και δημόσιες εγκαταστάσεις όπως σχολεία και νοσοκομεία μετά την οικονομική κρίση. Αυτά τα προγράμματα απέδωσαν περίπου 2 USD σε εξοικονόμηση κόστους ενέργειας για κάθε 1 USD που επενδύθηκε. Δημιουργήθηκαν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας.
- Τα πακέτα χρηματοοικονομικών κινήτρων για τον κατασκευαστικό τομέα είναι ένα ιδανικό εργαλείο για μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.
- Αυτή είναι η ευκαιρία να μετατοπιστεί το παράδειγμα κτιρίων μηδενικού άνθρακα.
- Παραδείγματα από τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ μπορούν να δείξουν το δρόμο.
Υπάρχουν επιτυχημένα σχεδιαγράμματα για προγράμματα οικολογικής οικοδόμησης
Τα πράσινα προγράμματα οικοδόμησης μπορούν να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνουν περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους. Το γαλλο-γερμανικό πρόγραμμα PEEB συνεργάζεται επί του παρόντος με τις χώρες εταίρους του στο Μαρόκο και το Βιετνάμ σε τέτοια προγράμματα τόνωσης για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός πολλών μέσων, όπως οικονομικά κίνητρα ή δημόσιες συμβάσεις, με στόχο είτε επενδυτές είτε ιδιωτικά νοικοκυριά. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω:
- Προγράμματα ενεργειακής απόδοσης για κατοικίες ή εμπορικά προϊόντα για νέα κτίρια ή ανακαινίσεις που χρησιμοποιούν δημόσιους πόρους για τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω μέσων όπως επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις ή ευνοϊκά δάνεια.
- Τα προγράμματα δημοσίων συμβάσεων για ενεργειακή απόδοση σε δημόσια κτίρια μέσω μετασκευών ή νέων κατασκευών, για παράδειγμα σε σχολεία, νοσοκομεία ή διοικητικά κτίρια, μπορούν ταυτόχρονα να βελτιώσουν τα πρότυπα υγιεινής.
- Προγράμματα αντικατάστασης για εξοπλισμό και συσκευές, όπως λέβητες, ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός ή οικιακές συσκευές μέσω προγραμμάτων μαζικής αγοράς ή εγκατάστασης, τα οποία παρέχουν οικονομικά κίνητρα, όπως επιδοτήσεις ή φορολογικές απαλλαγές, σε προμηθευτές (από πλευράς προσφοράς) ή νοικοκυριά (από πλευράς ζήτησης).
- Παραγωγή πράσινης ενέργειας σε κτίρια, παρέχοντας κίνητρα σε νοικοκυριά ή ιδιώτες επενδυτές.
Θα πρέπει να αναπτυχθούν παράλληλα φιλόδοξες πολιτικές και πρότυπα για τα πράσινα κτίρια, ώστε να εξασφαλιστεί μια διαρκής μεταμόρφωση του κτιριακού τομέα. Αυτό πρέπει να συνοδεύεται από μεταφορά γνώσεων και ανάπτυξη τοπικών δεξιοτήτων οικοδομής και οικοδόμησης.
“Strings Attached” – Πράσινες προϋποθέσεις για πακέτα επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα
Τα πακέτα πράσινων κινήτεων επενδύσεων για την οικοδομική βιομηχανία πρέπει να έχουν “συνδέσμους”: απαιτείται “πράσινη συνθήκη” για να ρυθμιστεί η μπάρα ψηλότερα για κτίρια που λαμβάνουν υποστήριξη.
Ορισμένα βασικά κριτήρια μπορούν να εφαρμοστούν, βάσει του εθνικού πλαισίου, για να ευνοηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα μακροπρόθεσμα:
- Απόδοση ανταμοιβής: οι στόχοι απόδοσης υψηλότερης ενέργειας ή χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να ανταμείβονται με υψηλότερα οικονομικά κίνητρα.
- Κίνητρα για πιστοποίηση έργου και επισήμανση μέσω συστηματικής συμπερίληψης ενεργειακής απόδοσης και περιβαλλοντικών κριτηρίων στην τεκμηρίωση και τον δανεισμό δημόσιων και ιδιωτικών συμβάσεων.
- Ευμενής μεταχείριση για πράσινα κτίρια: Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε πράσινα κατασκευαστικά έργα, για παράδειγμα μέσω της συμπερίληψης πράσινων κριτηρίων για δημόσιες συμβάσεις ή «γρήγορης» επεξεργασίας αδειών οικοδομής.
- Επιτάχυνση των εθνικών πολιτικών για το κλίμα: τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα οικονομικής τόνωσης πρέπει να προσανατολίζονται προς το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας χώρας
Με τον καθορισμό έξυπνων και αποτελεσματικών κριτηρίων για πράσινα κτίρια, τα πακέτα βραχυπρόθεσμων κινήτρων μπορούν να γίνουν ένα διπλό εργαλείο για την οικονομική ανάκαμψη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Εάν εργαζόμαστε για τους στόχους της Παγκόσμιας Συμμαχίας για Κτίρια και Κατασκευές (GlobalABC) ενός τομέα μηδενικών εκπομπών, αποτελεσματικών και ανθεκτικών κατασκευών και κατασκευών, η αντίδραση στην κρίση γίνεται επένδυση στο μέλλον.
Η συγγραφέας αυτού του φιλοξενούμενου άρθρου, Christiana Hageneder, είναι η επικεφαλής της Γραμματείας, Πρόγραμμα Ενεργειακής Απόδοσης στα Κτίρια (PEEB). Το PEEB είναι μια γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία, που υλοποιήθηκε από την AFD, την GIZ και την ADEME, χρηματοδοτούμενη από το γερμανικό ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Διατήρησης της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMU), το γαλλικό Υπουργείο Οικολογικής και Συμμετοχικής Μετάβασης (MTES), AFD και η γαλλική διευκόλυνση για το παγκόσμιο περιβάλλον (FFEM).