Scroll Top
Τα τρισδιάστατα τυπωμένα κτίρια γίνονται πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον

Τα τρισδιάστατα τυπωμένα κτίρια

γίνονται πραγματικότητα

Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα φέρει επανάσταση στον τρόπο σχεδιασμού και κατασκευής των κτιρίων

Συνέντευξη:

Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα φέρει επανάσταση στον τρόπο σχεδιασμού και κατασκευής των κτιρίων – και θα μπορούσε να προωθήσει μια νέα αισθητική, σύμφωνα με τον Bart Van der Schueren, αντιπρόεδρο της βελγικής εταιρείας κατασκευής προσθέτων Materialize.

 

“Πιστεύω ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα είμαστε σε θέση να εκτυπώσουμε αρχιτεκτονικά αντικείμενα μεγάλης κλίμακας”, δήλωσε ο Van der Schueren. “Θα το δούμε πραγματικά σε επίπεδο σπιτιών και ούτω καθεξής.”

Πιστεύω ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα είμαστε σε θέση να εκτυπώσουμε αρχιτεκτονικά αντικείμενα μεγάλης κλίμακας

«Φανταστείτε να φτιάχνετε πλαστικά δομικά στοιχεία, τα οποία καλύπτονται από μέταλλα για αισθητικούς λόγους ή [εκτύπωση] μόνωση [μέσα] στη δομή», είπε. “Είναι σίγουρα κάτι που βλέπω να αναπτύσσεται τα επόμενα 5-10 χρόνια.”

 

Αυτό θα δώσει στους αρχιτέκτονες ριζική νέα αισθητική ελευθερία, προέβλεψε. “Βλέπω σίγουρα τα επόμενα χρόνια μια εξέλιξη όπου οι αρχιτέκτονες θα μπορούν να γίνουν πιο ελεύθεροι στο σχεδιασμό και τη σκέψη τους χάρη στην ύπαρξη τρισδιάστατης εκτύπωσης.”

Στις αρχές του τρέχοντος έτους αρκετοί αρχιτέκτονες ανακοίνωσαν σχέδια για την κατασκευή του πρώτου τρισδιάστατου τυπωμένου σπιτιού. Τον Ιανουάριο, η ολλανδική εταιρεία Universe Architecture παρουσίασε σχέδια για μια κατοικία που μοιάζει με τη λωρίδα του Möbius.

Λίγο αργότερα, το στούντιο Softkill του Λονδίνου δημοσίευσε μια πρόταση για ένα σπίτι κατασκευασμένο από αλληλοσυνδεόμενα ινώδη πλαστικά δομοστοιχεία (κύρια εικόνα). Οι αρχιτέκτονες DUS από το Άμστερνταμ ανακοίνωσαν ότι κατασκευάζουν ένα σπίτι καναλιού στην πόλη, χρησιμοποιώντας έναν επιτόπιο εκτυπωτή. Ωστόσο, καμία από αυτές τις προτάσεις δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Ακολουθεί ένα επεξεργασμένο αντίγραφο της συνέντευξης με τον Van der Scheuren:

 

Marcus Fairs: Είναι ρεαλιστική η τρισδιάστατη εκτύπωση της αρχιτεκτονικής;

 

Bart Van der Schueren: Υπάρχει δυνατότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης αρχιτεκτονικής. Εάν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, η τρισδιάστατη εκτύπωση ξεκινά στην αρχιτεκτονική. Ξεκίνησε στην Αίγυπτο, στοιβάζοντας [πέτρινα μπλοκ] το ένα πάνω στο άλλο, στρώμα προς στρώμα, και έτσι δημιούργησαν τις πυραμίδες. Αλλά φυσικά αυτό που εννοούμε με την τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ελαφρώς διαφορετικό από αυτό που έκαναν οι Αιγύπτιοι.

Αυτό που βλέπω να συμβαίνει είναι ότι υπάρχει πολλή έρευνα για την ανάπτυξη συγκεκριμένων εκτυπωτών. μεγάλα συστήματα ατσάλινων σκελετών που εκπέμπουν σκυροδέματα σε στρώμα ανά στρώση [όπως ο εκτυπωτής D-Shape του Enrico Dini]. Πιστεύω ότι στο μη μακρινό μέλλον θα είμαστε σε θέση να εκτυπώσουμε αρχιτεκτονικά αντικείμενα μεγάλης κλίμακας. Θα το δούμε πραγματικά σε επίπεδο σπιτιών και ούτω καθεξής.

Ωστόσο, στην αρχιτεκτονική δεν είναι απαραίτητη η χρήση αυτών των μεγάλων εκτυπωτών. Μπορείτε να το δείτε επίσης να λειτουργεί σε ελαφρώς μικρότερη κλίμακα, όπως τα πάνελ που απαιτούνται για την κάλυψη αρχιτεκτονικών κατασκευών. Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα πάνελ έχουν περιορισμένη πολυπλοκότητα λόγω των προβλημάτων κατασκευής. Αυτά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία μπορούν να επωφεληθούν από την ελευθερία σχεδιασμού της 3D εκτύπωσης. Εδώ λοιπόν βλέπω σίγουρα τα επόμενα χρόνια μια εξέλιξη όπου οι αρχιτέκτονες θα μπορούν να γίνουν πιο ελεύθεροι στο σχεδιασμό και τη σκέψη τους χάρη στην ύπαρξη τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Marcus Fairs: Έτσι θα μπορούσε να επηρεάσει την εμφάνιση των κτιρίων;

Bart Van der Schueren: Ναι. Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει άλλα πράγματα, όπως η ενσωμάτωση εγκαταστάσεων σε εξαρτήματα, όπως η ενσωμάτωση καναλιών αέρα και οδηγών καλωδίων και μόνωση σε ένα κομμάτι. Εναλλακτικά, μπορείτε να σκεφτείτε την ενσωμάτωση των μεγαφώνων στα έπιπλα και τέτοια, επομένως είναι εσωτερική αρχιτεκτονική. Περιμένω ότι θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή και αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι αρχιτέκτονες σκέφτονται και αναζητούν και εργάζονται, και παράγουν προϊόντα ως αποτέλεσμα αυτού.

Marcus Fairs: Πώς θα μπορούσε η εκτύπωση 3D να αλλάξει την αρχιτεκτονική πέρα ​​από την επένδυση; Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση πιο αποτελεσματικών δομών;

Bart Van der Schueren: Έχουν ήδη ερευνηθεί περισσότερες δομές με βιολογική εμφάνιση. Υπάρχει έρευνα για να αξιοποιηθεί η τοπολογική βελτιστοποίηση. Αυτό είναι ένα είδος σχεδιασμού υπολογιστή με το οποίο καθορίζετε από όρια συγκεκριμένων συνθηκών και στη συνέχεια ο υπολογιστής θα αναπτύξει οργανικά μια δομή που ταιριάζει με τις συνθήκες ορίου.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ οργανικά σχήματα. Θα χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος, αλλά για καλλυντικές χρήσεις ή μικρότερα εξαρτήματα είναι ήδη δυνατό σήμερα.

Marcus Fairs: Τι νέες εξελίξεις περιμένετε να δείτε στο εγγύς μέλλον;

Bart Van der Schueren: Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές σήμερα κατασκευάζονται τυπικά για εκτύπωση με ένα μόνο υλικό. Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, αλλά συνήθως ένας εκτυπωτής 3D θα χρησιμοποιεί ένα μόνο υλικό. Αυτό που περιμένω είναι ότι οι εκτυπωτές στο μέλλον θα συνδυάζουν διαφορετικά υλικά και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε να κάνετε κλίσεις ή διαβαθμισμένα υλικά όπου μπορείτε στη συνέχεια να αλλάξετε πραγματικά τη λειτουργία των εξαρτημάτων. Από αρχιτεκτονική άποψη, αυτό μπορεί πραγματικά να έχει φανταστικές ευκαιρίες.

Marcus Fairs: Μπορείτε να δώσετε μερικά παραδείγματα αυτού;

Bart Van der Schueren: Ένα παράδειγμα θα ήταν η ανάμιξη μετάλλων και πλαστικών. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσατε να σκεφτείτε να φτιάξετε πλαστικά δομικά στοιχεία, τα οποία καλύπτονται από μέταλλα για αισθητικούς λόγους ή να [εκτυπώσετε] μόνωση [μέσα] στη δομή. Υπάρχει ακόμη πολλή έρευνα για να κάνω, αλλά είναι σίγουρα κάτι που βλέπω να αναπτύσσεται τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Related Posts