Δημιουργία υπόγειων πόλεων
ένας άλλος τρόπος για να σώσουμε τον κόσμο
Υπάρχουν περισσότερα πλεονεκτήματα στην κατασκευή υπόγειων πόλεων παρά στις συμβατικές μας. Οι καινοτόμοι πολεοδόμοι μπορούν να κατασκευάσουν κομψές, ασφαλείς, άνετες και φωτεινές κατοικίες όπως ακριβώς στη γη.
Η υπόγεια κατασκευή δεν είναι μια νέα ιδέα. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, οι αυξανόμενες προκλήσεις της ρύπανσης, της κλιματικής αλλαγής και της κυκλοφοριακής συμφόρησης έχουν αναγκάσει όλους τους αστικούς σχεδιαστές να σκέφτονται υπόγεια. Η αύξηση των τιμών των ακινήτων είναι ένας ακόμη μεγάλος λόγος. Στην πραγματικότητα, η σύγχρονη επιστήμη λέει ακόμη ότι θα ήταν καλύτερα αν οι πρόγονοί μας άρχιζαν να αναπτύσσονται υπόγεια αντί για υπέργεια – μετά τις σπηλιές. Η σύγχρονη επιστημονική γνώση έχει επίσης καταρρίψει τους μύθους ότι τα υπόγεια σπίτια είναι σκοτεινά, δύσοσμα και κλειστοφοβικά.
Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που κάνουν την υπόγεια διαβίωση μια βιώσιμη και ευεργετική λύση με πολλούς τρόπους. Ας δούμε λοιπόν αυτό το συναρπαστικό θέμα και να μάθουμε ποιες πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν μίνι πόλεις κάτω από αυτές.
Πλεονεκτήματα της κατασκευής υπόγειων πόλεων
Υπάρχουν περισσότερα πλεονεκτήματα στην κατασκευή υπόγειων πόλεων παρά στις συμβατικές μας. Οι καινοτόμοι πολεοδόμοι μπορούν να κατασκευάσουν κομψές, ασφαλείς, άνετες και φωτεινές κατοικίες όπως ακριβώς στη γη.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Πάνω απ ‘όλα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της υπόγειας κατασκευής είναι η ενεργειακή απόδοση. Η υπόγεια θερμοκρασία της γης παραμένει σταθερή, επομένως οι υπόγειες δομές διαβίωσης μπορούν να αξιοποιήσουν τα οφέλη από τη γεωθερμική μάζα και την ανταλλαγή θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι, χωρίς να χρησιμοποιούν τεχνητά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται πιο ζεστοί στους χειμώνες και πιο κρύοι τα καλοκαίρια. Λόγω αυτού του φυσικού φαινομένου, οι δαπάνες για λογαριασμούς ενέργειας μπορούν να μειωθούν κατά 80-95% σε σύγκριση με τη συμβατική ζωή. Η ενσωμάτωση ενός ηλιακού σχεδιασμού μειώνει περαιτέρω τους λογαριασμούς στο μηδέν.
Εναρμόνιση με τη φύση
Οι υπόγειες πόλεις μπορούν να συνδυαστούν όμορφα με τα γύρω οικοσυστήματα και να έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στην οικολογία. Δεν παρέχει απλώς μια ασφαλή και υγιή ζωή στους ανθρώπους με ευχάριστη αισθητική, αλλά διασφαλίζει ακόμη και ότι το μεγαλύτερο μέρος του βιότοπου αφήνεται απομονωμένος για την άγρια πανίδα. Τα σπίτια που χτίζονται κάτω από τη γη μπορούν εύκολα να ταιριάζουν με τα γύρω τοπία σε αντίθεση με τα σπίτια που είναι δύσκολο να συνδυαστούν με το γύρω τοπίο.
Τα υπόγεια σπίτια έχουν μια φυσική μονωτική ιδιότητα, η οποία δημιουργεί ένα περιβάλλον σαν θερμοκήπιο σε εσωτερικούς χώρους, καθιστώντας το βιώσιμο να καλλιεργεί φυτά. Ο χώρος που μένει πάνω από το έδαφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια γκαζόν ή ακόμη και να μετατραπεί σε μίνι φάρμα.
Η υπόγεια κατασκευή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κτιρίου από διάφορους παράγοντες. Μπορεί να βοηθήσει στη συγκομιδή βρόχινων υδάτων και να παρέχει φυσική ηχομόνωση. Μπορούν να κατασκευαστούν εύκολα σε απότομες επιφάνειες όπως σπήλαια – πρακτικά αδύνατο για συμβατική κατοικία.
Σε περίπτωση βιολογικής επίθεσης κατά τη διάρκεια παγκόσμιων συγκρούσεων, οι υπόγειες κατασκευές μπορούν να καταστούν αεροστεγείς. Είναι επίσης ασφαλείς από τις ραδιενεργές επιπτώσεις των πυρηνικών εκρήξεων και άλλων εκρηκτικών καταστάσεων.
Μείωση κόστους
Η υπόγεια κατασκευή μπορεί να φαίνεται περίπλοκη υπόθεση. Όμως, η εκμάθηση των σκαμπανεβάσεων δείχνει απόλυτα ότι εξοικονομεί σημαντικό χρηματικό ποσό σε σύγκριση με την κατασκευή πάνω από τη γη. Πρώτα απ’ όλα, το υλικό που ανασκάφηκε κατά τη διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή. Η ανάγκη να τεθούν τα θεμέλια εξαλείφεται πλήρως, γεγονός που μειώνει το κόστος κατασκευής και εργασίας, ενώ επιταχύνεται η διαδικασία. Περίπου το 90% της κατασκευής γίνεται με σκυρόδεμα που εξασφαλίζει προστασία από την πυρκαγιά. Στο ευρύτερο πλαίσιο, οι υπόγειες πόλεις μπορούν να προστατευθούν καλά από εστίες πυρκαγιάς, σεισμούς, τυφώνες και ισχυρούς ανέμους, καταιγίδες χαλάζι κ.λπ. Όταν οι πιθανοί κίνδυνοι είναι λιγότεροι, καθίσταται ευκολότερη η απόκτηση ασφάλισης – σε φθηνότερες τιμές. Επιπλέον, οι υπόγειες κατασκευές, χρειάζονται λίγο έως καθόλου εξωτερική συντήρηση, όπως η εκ νέου βαφή, που μειώνει το κόστος συντήρησης.
Υπάρχουν μειονεκτήματα;
Πρακτικά, τα μειονεκτήματα της υπόγειας ζωής δεν προκαλούν φόβο που μπορεί να θέσει οποιοδήποτε εμπόδιο δυσκολο να ξεπεραστεί στην οικοδόμηση κάτω από τη γη. Η υπόγεια διαβίωση φαίνεται να είναι μια πρωταρχική λύση για τις υπερπληθυσμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πλοήγηση των υπαρχόντων καλωδίων τροφοδοσίας, των λυμάτων, των υπόγειων μέσων μεταφορών και των θεμελίων των υφιστάμενων κτηρίων σωστά προτού ξεκινήσει ο σχεδιασμός μιας συγκεκριμένης υπόγειας περιοχής.
Αν και το πραγματικό κόστος κατασκευής κάτω από τη γη δεν είναι ακόμη γενικά άγνωστο, είναι σίγουρα μια πιθανή κατασκευαστική τάση που θα φανεί εκτενώς στο μέλλον.
Μερικές από τις βασικές ανησυχίες είναι:
- Οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμάστουν ψυχολογικά πριν από τη μετάβαση από ένα παραδοσιακό σπίτι σε ένα υπόγειο σπίτι.
- Επειδή η υπόγεια κατασκευή δεν είναι συμβατική, απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό.
- Η οικοδόμηση σε μια περιοχή με πλημμύρες απαιτεί επιπλέον προσπάθειες και φροντίδα.
- Απαιτεί επιπλέον προσοχή στην προστασία της δομής από την υγρασία κατά τη διάρκεια και μετά την κατασκευή.
- Οι σύνθετες διαδικασίες εξαερισμού είναι σημαντικές για την κατασκευή υπόγειων κατασκευών.
Η φουτουριστική υπόγεια πόλη στο Ελσίνκι
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας Ελσίνκι εργάζεται για την οικοδόμηση μιας υπόγειας πόλης ως λύση για τον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα και τη διατήρηση του χαμηλού ορίζοντα πάνω από το έδαφος. Αυτή η υπόγεια πόλη ενσωματώνει εξαώροφα εμπορικά κέντρα, σταθμούς μετρό, πισίνες, γήπεδο χόκεϊ και εκκλησία. Είναι επίσης η πρώτη υπόγεια πόλη στον κόσμο που έχει το πιο “πράσινο” κέντρο δεδομένων υπολογιστών που ψύχεται με κρύο νερό από τη θάλασσα. Η επιπλέον θερμότητα που παράγεται από το κέντρο κατευθύνεται μέσω ενός υπόγειου δικτύου σωληνώσεων και χρησιμοποιείται για οικιακές απαιτήσεις θέρμανσης. Επιπλέον, ο υπόγειος χώρος καλύπτει 200 χιλιόμετρα σηράγγων που αργότερα θα επεκταθούν για να ανοίξουν οι χώροι για δημόσιο χώρο και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αυτή ή μίνι-πόλη κάτω από το Ελσίνκι είναι αισθητικά ευχάριστη και χτισμένη πάνω σε βράχο.
Η υπόγεια ανάποδη πυραμίδα του Μεξικού
Το ότι η παραδοσιακή πόλη του Μεξικού δεν έχει χώρο για κατασκευή και κανονισμούς που περιορίζουν τον τόπο από την κατασκευή κτιρίων, όχι περισσότερο από οκτώ ορόφους, ενθάρρυνε τον Estaben Suarez της BNKR Arquitectura να σχεδιάσει το «Earthscaper» – μια τεράστια ανεστραμμένη πυραμίδα και το μεγαλύτερο υπόγειο στον κόσμο πόλη που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 100.000 άτομα. Αυτή η εντυπωσιακή πυραμίδα 75 ορόφων θα χτιστεί κάτω από την κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού που ονομάζεται «Zocalo».
Σε βάθος 300 μέτρων, η πόλη θα έχει γυάλινη οροφή που θα λαμβάνει φυσικό αερισμό και φως από ψηλά και θα ενσωματώνεται περαιτέρω με τεχνολογία φωτισμού οπτικών ινών. Κάθε δέκατος όροφος της πυραμίδας θα διαθέτει κατακόρυφους κήπους που τροφοδοτούν τρόφιμα και καθαρίζουν τον αέρα. Οι πρώτοι δέκα όροφοι θα αποτελούνται από μουσεία και γκαλερί τέχνης, ενώ τα επόμενα δέκα θα χρησιμοποιηθούν για χώρους λιανικής πώλησης και διαβίωσης. Άλλοι όροφοι θα είναι για γραφεία και για άλλους σκοπούς.
Η διηπειρωτική χώρα των θαυμάτων Shimao στην Κίνα
50 χιλιόμετρα μακριά από τη Σαγκάη, αυτό το εγκαταλειμμένο λατομείο 90 μέτρων βάθος θεωρήθηκε ότι δεν έχει καμία χρησιμότητα. Σήμερα όμως, η καινοτόμος ομάδα αρχιτεκτόνων έχει μετατρέψει τον χώρο σε υπόγειο ξενοδοχείο που διαθέτει αίθουσες συνεδριάσεων, εστιατόρια, καφετέριες και μια μεγάλη αίθουσα χορού. Σε ολόκληρο το θέρετρο παρέχεται ένα φυσικό σύστημα κυκλοφορίας αέρα όπου ο ζεστός αέρας από τον εξοπλισμό και τους ανθρώπους ανεβαίνει και βγαίνει από τη διέξοδο στον τελευταίο όροφο ενώ ο ψυχρότερος αέρας κατευθύνεται βαθύτερα στη δομή.
Το ξενοδοχείο αποτελείται από δύο ορόφους πάνω από το έδαφος και 16 ορόφους κάτω από το έδαφος. Στο μέλλον, το θέρετρο θα διαθέτει ένα υποβρύχιο εστιατόριο με γυάλινα παράθυρα πλάτους 15 μέτρων για να θαυμάζει τα ψάρια. Θα φιλοξενήσει επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις για αναρρίχηση και τραμπολίνο, καθώς και θεματικό πάρκο.
Αυτό το θέρετρο, 18 ορόφων, βάθους 88 μέτρων, χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να κατασκευαστεί και είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες από τις 15 Νοεμβρίου 2018.
RÉSO – Το μεγαλύτερο υπόγειο συγκρότημα στον κόσμο
Αν σκέφτεστε ότι οι υπόγειες πόλεις έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται τώρα, ρίξτε μια ματιά στο RÉSO – το μεγαλύτερο υπόγειο συγκρότημα στον κόσμο στο Μόντρεαλ, που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1960. Αυτό το συγκρότημα έρχεται ως ανακούφιση σε ένα μέρος όπου οι θερμοκρασίες μειώνονται τακτικά κάτω από 20 ℃. Το συγκρότημα εκτείνεται 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από τους δρόμους του Μόντρεαλ και έχει περισσότερα από 120 εξωτερικά σημεία. Το mini-city φιλοξενεί εμπορικά και οικιστικά συγκροτήματα με πολλά εμπορικά κέντρα, τράπεζες, ξενοδοχεία, θέατρα, γκαλερί, νυχτερινά κέντρα, κτήρια πανεπιστημίων. Εστιατόρια, βιβλιοθήκη, ακόμη και χόκεϊ. Είναι μια από τις πολυσύχναστες περιοχές του Μόντρεαλ και ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο με πάνω από 500.000 επισκέπτες να επισκέπτονται το συγκρότημα κάθε μέρα.
Οι υπόγειες πόλεις είναι ένας απίστευτος τρόπος για να σώσουμε τη ζωή στη γη. Λοιπόν, εσείς έχετε έξυπνα λαγούμια για να ζήσετε;